In onze moderne samenleving raken we steeds verder verwijderd van ons gevoel. Denken voert de boventoon, terwijl emoties en de signalen van ons lichaam vaak (onbewust) worden onderdrukt. Dit heeft gevolgen. Want juist het contact met ons gevoel helpt ons richting te vinden, signalen van ons lichaam op tijd te herkennen en te herstellen wanneer we uit balans raken.
Als emoties langdurig worden weggedrukt, kunnen ze zich op een andere manier gaan uiten — via ons lichaam. Neurowetenschappelijk onderzoek laat zien dat ons brein emoties die we niet goed hebben verwerkt of geuit, opslaat in het onbewuste deel van onze hersenen. Als deze onverwerkte emoties worden getriggerd, kan ons brein daarop reageren alsof er gevaar dreigt. Dit ‘alarmsignaal’ kan lichamelijke klachten veroorzaken, zoals pijn, vermoeidheid of spanning – ook als er geen lichamelijke schade (meer) is. Maar de klachten zijn echt.
Aanhoudende pijn of klachten waarvoor geen duidelijke medische oorzaak wordt gevonden, zijn dus geen verzinsels of eigen schuld. Ze kunnen een signaal zijn van iets dat – onbewust – diep van binnen aandacht vraagt.
Stichting Emovere draagt bij aan een paradigmashift in hoe we kijken naar gezondheid en welzijn. Ze bevordert emotioneel bewustzijn en de waarde van voelen wat je brein en je lijf je vertellen. Hierdoor ontstaan nieuwe mogelijkheden voor herstel van aanhoudende (pijn)klachten, het voorkómen hiervan in de toekomst, en een diepere verbinding met jezelf, waardoor mensen gezonder en gelukkiger in het leven kunnen staan.
Meer dan 3,5 miljoen mensen in Nederland leven met chronische pijn.
Bij 40% van de huisartsbezoeken en tot 66% van de bezoeken aan medisch specialisten wordt geen duidelijke medische oorzaak gevonden.
De impact is ingrijpend: persoonlijk lijden, verlies aan kwaliteit van leven én hoge zorg- en maatschappelijke kosten.
De zorg richt zich vaak op het ‘accepteren en leren leven met klachten’, terwijl herstel vaker mogelijk blijkt dan gedacht — als we anders leren kijken.
Wetenschappelijk onderzoek, herstelverhalen van talloze (ex-)patiënten en praktijkervaringen van vele professionals laten zien dat klachten kunnen verminderen of zelfs verdwijnen, wanneer we lichaam en geest als één geheel benaderen en aandacht geven aan wat gevoeld wil worden.
Samen met talrijke ervaringsdeskundigen en professionals zetten wij ons in om een bredere kijk op gezondheid, welzijn, balans en herstel voor het voetlicht te brengen.
Gedreven door de kracht en passie van vele vrijwilligers en samen met partners en mensen die het gedachtegoed steunen als Vriend of als donateur, brengen we een ripple effect op gang — een beweging die uitnodigt om anders te kijken én te doen.
We zetten de verbinding tussen lichaam, geest en gevoel weer centraal — niet als iets abstracts, maar als richtingaanwijzers naar herstel, gezondheid en veerkracht. Emoties zijn geen bijzaak, maar een wezenlijk onderdeel van gezondheid en welzijn. Herstel begint niet bij symptoombestrijding, maar bij bewustwording: bij het durven kijken naar wat er écht in je leeft en het erkennen van wat gevoeld wil worden.
Met verhalen, podcasts en ervaringskennis die mensen aanzetten tot anders kijken.
Met educatie, wetenschap en praktische tools voor herstel en emotioneel bewustzijn.
Mensen, perspectieven en werelden – online en offline, in zorg en samenleving.
Wij zijn geen patiëntenvereniging of beroepsgroep, maar een onafhankelijke non-profit beweging van ervaringsdeskundigen en (zorg)professionals vanuit allerlei soorten achtergronden en onderdelen van de samenleving.
We bouwen bruggen — tussen mensen met klachten en mensen die herstelden, tussen reguliere en complementaire zorg, tussen wetenschap en levenservaring, tussen denken en voelen en tussen perspectieven, waarbij we samenwerken met andere partijen die holistische concepten uitdragen zoals mind body medicine, integrative medicine, positieve gezondheid en leefstijl.
Niet strijdend vanaf een barricade, maar bevrijdend — door vuurtjes aan te steken, mogelijkheden aan te reiken, te inspireren, steun en hoop te geven, en uit te nodigen tot breder kijken. Waarbij we graag verder bouwen met de mensen bij wie het gedachtegoed resoneert.
We zetten ons in voor een verschuiving van symptoombestrijding naar bewustwording en het aanpakken van onderliggende oorzaken. Van het (onbewust) onderdrukken van emoties naar het doorvoelen en uiten ervan. Van zorg die overneemt naar zorg die versterkt, de mens centraal zet en eigen regie teruggeeft, waar dat kan. Van ‘overleven’ naar weer echt leven en voelen.
Iedereen bewandelt zijn of haar eigen pad naar herstel. Daarom bieden we niet één kant-en-klare oplossing, maar geven we aandacht aan verschillende Wegen naar Rome en ingangen die kunnen leiden naar herstel: van het verdiepen in neurobiologische kennis tot creatieve expressie en van adem- en lichaamswerk tot inzichtgevende gesprekken of journaling — altijd met het doel om mensen te versterken in hun eigen regie, bewustzijn en veerkracht.