Soms ontstaat er iets moois wanneer mensen met een gedeelde droom en missie elkaar vinden. Op 7 februari 2020 werd Stichting Emovere geboren, uit de harten en handen van zes bevlogen mensen.
Vanuit persoonlijke herstelervaringen én professionele expertise wilden zij bewustwording vergroten en kennis en ervaringen te delen over een bredere kijk op gezondheid en welzijn. Een visie waarin lichaam en geest onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn, en het (h)erkennen en doorvoelen van emoties een sleutelrol speelt bij het herstellen en voorkomen van aanhoudende (pijn)klachten. Iets wat voor veel mensen onbekend is en in de reguliere zorg vaak onderbelicht blijft.
(foto: oprichters Stichting Emovere, 7 februari 2020).
Door de oprichting van een onafhankelijke ANBI-stichting zonder winstoogmerk wilden ze daar verandering in brengen. Met de wens dat het aanreiken van dit bredere perspectief mensen (h)erkenning, hoop en steun zou geven bij het hervinden van een gezonde balans, sleutels tot vermindering of herstel van klachten, en meer regie over hun eigen gezondheid. En in bredere zin, dat deze visie en dat gevoel en emoties ertoe doen en er mogen zijn, geïntegreerd zou worden in gezondheidzorg én maatschappij.
Deze gedeelde droom en missie vormt nog steeds het fundament van Stichting Emovere waarvoor vele vrijwilligers zich belangeloos inzetten, om bij te dragen aan een paradigmashift in Nederland in het kijken naar gezondheid en welzijn.
Bedrijfskundige en ervaringsdeskundige, met 20 jaar internationaal bedrijfsleven ervaring (o.a. AkzoNobel) in diverse managers functies, sales & marketing, human resources, strategie & organisatie, leiderschap en learning.
Een jarenlange zoektocht langs vele artsen en therapeuten, in zowel het reguliere als alternatieve circuit, leerde mij (over)leven met chronische post-whiplash klachten na een autobotsing in 2009.
Ik ontmoette goede intenties en tijdelijke verlichting, maar vond helaas geen herstel en leerde omgaan met mijn pijnklachten en de gevolgen hiervan voor mijn leven.
Toen ik in 2017 weer uitviel, kwam deze brede Mind Body benadering op mijn pad, waardoor ik volledig herstelde in 3 maanden, na 8 jaar dagelijks pijn. Ook de klachten die ik eerder had gehad, zoals post-commotioneel syndroom, burn-out, RSI en lage rugpijn kon ik achteraf begrijpen vanuit dezelfde bron van onbewust verdrongen emoties.
Door deze persoonlijke life-changing ervaring, voel ik mij gedreven en gepassioneerd om bij te dragen aan de bewustwording en verspreiding van deze nieuwe kennis en ervaring, opdat meer mensen een weg zullen kunnen vinden naar herstel. Hierbij maak ik graag gebruik van eerdere werkervaring, waarbij het leiden van grote (internationale) veranderingsprogramma’s en het creëren van nieuwe initiatieven in verbinding met andere mensen mij op het lijf zijn geschreven.
Ruim 30 jaar ervaring in de gezondheidszorg, als voormalig lector en wetenschappelijk onderzoeker op de HAN en daarvoor als verpleegkundige. Momenteel transformatief coach.
Na meer dan 25 jaar onderzoek naar de kwaliteit en transitie van de gezondheidszorg, heb ik in september 2024 mijn focus volledig verlegd naar het coachen van mensen. Mijn missie is om transformatie te realiseren, zodat mensen weer volledig in verbinding met zichzelf, vanuit vertrouwen en eigenwaarde, leiding nemen over hun eigen leven.
Mijn eigen kennismaking met de wijsheid van ons lichaam kwam in 2016, toen ik onverwacht met een burn-out thuis kwam te zitten. Ik was een ‘wandelend hoofd’ geworden, goed in het negeren van lichamelijke en mentale signalen. Mijn echte herstel begon toen ik de moed vond om de onderliggende patronen, pijn en emoties te onderzoeken en me te verbinden met mijn kern. Dit raakt aan de spirituele en existentiële dimensie (‘zingeving’) uit het concept Positieve Gezondheid. In onze op ratio gebaseerde maatschappij is er nog te weinig ruimte voor deze innerlijke wijsheid, terwijl dit juist een belangrijke basis is voor zelfheling en herstel.
Als voormalig verpleegkundige en wetenschappelijk onderzoeker onderschrijf ik het belang van evidence-based werken, waarbij meerdere kennisbronnen, inclusief ervaringskennis en het narratieve verhaal, een rol spelen. Met mijn expertise wil ik samen met Stichting Emovere meer bewustwording creëren over het belang van een integrale benadering van ziekten, het bevorderen van gezondheid en de rol van emotioneel bewustzijn hierbij. Zo bevorderen we herstel en dragen we bij aan een gezonde samenleving.
Natuurkundige van opleiding, meer dan 25 jaar werkervaring in het mens-werkveld, trainer/coach in leiderschap programma’s, systemisch werk en deep democracy, mede-eigenaar van mensgericht ontwikkel bureau ‘Dutch Leaders’. Ervaren bestuurder van maatschappelijke stichtingen, altijd gericht op “mensen beter maken”.
Van dichtbij heb ik de impact mogen zien van de boodschap: ‘leer er maar mee leven’. Dit was wat artsen mijn vrouw mededeelden omdat er op hún terrein geen kennis was om haar verder te helpen met haar klachten. Daarna zag ik de impact van interventies vanuit een holistische benadering die bijdroegen aan heling en de verbetering van haar kwaliteit van leven.
Als coach raakte ik gefascineerd door de diepe impact die het uiten van emoties heeft. Op iemand zelf, maar ook op de directe omgeving. De vele vormen die coaches en therapeuten aanbieden in het werken met gevoel en emoties vind ik een fantastische ontdekkingstocht. Graag zet ik mijn talent in als ondernemer en bestuurder om bij te dragen aan de verdere ontwikkeling van Stichting Emovere.
Meer dan 30 jaar internationale ervaring in multinationals, start-ups en organisaties met een sociale impact, en meer dan 20 jaar als strategieconsultant in de hightech-, biowetenschappen- en gezondheidssector. Directeur van Heartbeat Ventures en auteur van “Wholehearted: Finding Purpose, Taking the Leap and Doing the Best Work of Your Life”.
Mijn kennismaking met herstel door aandacht voor emoties kwam in 2016 toen ik, wat ik toen dacht, een ernstige rugblessure had. Ik kon moeilijk gewicht op mijn hielen zetten, laat staan lopen. Toen een vriend het boek ‘Healing Back Pain’ van John Sarno voorstelde, omarmde ik het graag als alternatief voor wat een uitdagend medisch pad vol onzekerheid leek. Binnen een paar dagen nadat ik de visie en technieken uit het boek had toegepast, liep ik niet alleen weer comfortabel, maar kon ik ook weer volop sporten, alsof er nooit iets was gebeurd.
Het natuurlijke helende potentieel van contact maken met onze emoties gaat helaas schuil achter een hardnekkige beperkende overtuiging in moderne samenlevingen. Namelijk dat lichaam en geest gescheiden zijn, terwijl niets minder waar is. Met miljoenen mensen in Nederland (en meer dan een miljard mensen wereldwijd) die lijden aan pijn/klachten die niet kunnen worden gekoppeld aan een fysieke oorzaak, kan Stichting Emovere een significante impact hebben op het bouwen aan een gezondere wereld door dergelijke kennis en bewustzijn aan meer mensen aan te reiken.
Ik voeg graag mijn strategische expertise toe aan de capaciteiten van het team, de vele vrijwilligers en de gestaag groeiende gemeenschap van mensen die al betrokken zijn – en samen deze impact te maken.
Ruim 25 jaar ervaring binnen de wereld van gezondheidszorg/non-profit organisaties op het gebied van innovatie, organisatieontwikkeling, leiderschap en impact-realisatie.
Vanuit diverse persoonlijke ervaringen zit mijn overtuiging van de sterke en helende connectie tussen lichaam en geest diep.
De practice-based evidence is groot, lees alleen al de vele verhalen van vrienden van Stichting Emovere. Dat leren voelen en verwerken van emoties en het verminderen van chronische stress bij kan dragen aan een betere kwaliteit van leven, herstel van klachten of zelfs preventief kan werken om klachten te voorkomen; daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen.
Met mijn intuïtieve en nieuwsgierige houding, mijn ervaring binnen de filantropie/ goede doelen wereld en mijn strategische denkkracht, hoop ik zo een bijdrage te kunnen leveren aan een meer holistische benadering van gezondheid in Nederland.
30 jaar gezondheidszorg ervaring. Opgeleid als ergotherapeut en met kennis van bedrijfskunde jarenlang in diverse functies in en voor de zorg gewerkt.
Ik werkte in het ziekenhuis, het revalidatiecentrum, het verpleeghuis en in de eerste lijn. Behandelde patiënten, gaf leiding, was actief in beleidsfuncties, als toezichthouder en als adviseur. Al ruim 15 jaar zet ik me op diverse manieren in om SOLK problematiek voor het voetlicht te brengen en een andere wijze van kijken en handelen hieromtrent te implementeren in de praktijk.
Met mijn inzet voor Stichting Emovere hoop ik allereerst een bijdrage te leveren aan de realisatie van betere zorg voor de SOLK-patiënt. Daarnaast, in het verlengde van het eerste, lever ik graag een bijdrage aan de realisatie van “andere” gezondheidszorg; zorg en een gezondheidsstelsel waarbij de scheiding tussen fysieke en mentale zorg niet meer zal bestaan. Dit vanuit de overtuiging dat dit nieuwe paradigma leidt tot betere, duurzame en betaalbare gezondheidszorg, en een gezondere samenleving.
25 jaar neuroloog, daarna 20 jaar SOLK onderzoeker/behandelaar, auteur van “Zakendoen met Emoties”, ontwikkelaar van de Limbische verklaring voor SOLK en de Stressortherapie, medeoprichter SOLKNet en nascholingscursus
Als kritische arts en aanhanger van de rationele geneeskunde heb ik mij altijd afgevraagd of de gestelde diagnose wel deugt en of de bijpassende behandeling klopt. Hierdoor zag ik dat de helft van de diagnosen-behandelingen rammelt. Door nieuwsgierigheid en sterke ervaringen met individuele patiënten ben ik betrokken geraakt bij het leed van de SOLK patiënten en ben ik me hiervoor gaan inzetten.
Het belang van een bredere visie en de relevantie van psychologische factoren bij het veroorzaken van SOLK werd mij hierbij steeds duidelijker. Het benoemen van relevante gevoelens, emoties, gedachten en gedrag is essentieel, wil men recht doen aan de biopsychosociale benadering. Voorbeeld: Pieter heeft buikpijn veroorzaakt door pesten.
40 jaar ervaring, NLP master practitioner, communicatie opleiding, Team Syntegrity facilitator bij veranderingsprocessen, biodanza docent, auteur “Weg van de pijn” en “SOLK – Gevoel voor herstel”
Door het zelf langdurig ervaren van onbegrepen klachten begon een zoektocht naar een etage dieper in de mens, namelijk het gevoel, de emoties, het lichaamsgewaarzijn en beweging. Over mijn weg naar herstel van onder andere reumatische en gewrichtsklachten heb ik geschreven in “Weg van de pijn”. Ik ben auteur van diverse boeken over reflectief en therapeutisch schrijven en over onbegrepen klachten/SOLK, en heb een praktijk waarin ik werk met groepen.
Graag wil ik bijdragen aan het in ere herstellen van het belang van het gevoelsleven van mensen. Het is mijn wens een veel breder en meer gevoelvol perspectief te bieden op gezondheid in het algemeen en op chronische klachten in het bijzonder.
Ruim 15 jaar ervaring in fysiotherapie, triggerpoint therapie, psychosomatische fysiotherapie, mind-body benaderingen, mindfulness, meditatie.
Als fysiotherapeut behandelde ik veel mensen met chronische lichamelijke pijn en andere klachten. Helaas bleek fysiotherapie vaak onvoldoende effectief bij deze patiëntengroep. Deze observatie leidde er toe dat ik mij verder ging verdiepen in een effectieve benadering van aanhoudende pijn.
In 2015 kwam ik uiteindelijk via de boeken van twee Amerikaanse artsen (Dr. Sarno, Dr. Schubiner) in contact met verdrongen emoties als oorzaak van aanhoudende klachten. Dat bleek de grote doorbraak. Sinds dat jaar werk ik in mijn praktijk ‘Emotie als Medicijn’ met cliënten aan het oplossen van oorzakelijke en in stand houdende psychologische factoren van hun klachten. Ik heb veel cliënten met jarenlange klachten via deze emotionele benadering zien herstellen.
Ruim 25 jaar ervaring binnen de wereld van gezondheidszorg/non-profit organisaties op het gebied van innovatie, organisatieontwikkeling, leiderschap en impact-realisatie.
Vanuit diverse persoonlijke ervaringen zit mijn overtuiging van de sterke en helende connectie tussen lichaam en geest diep.
De practice-based evidence is groot, lees alleen al de vele verhalen van vrienden van Stichting Emovere. Dat leren voelen en verwerken van emoties en het verminderen van chronische stress bij kan dragen aan een betere kwaliteit van leven, herstel van klachten of zelfs preventief kan werken om klachten te voorkomen; daar wil ik graag mijn steentje aan bijdragen.
Met mijn intuïtieve en nieuwsgierige houding, mijn ervaring binnen de filantropie/ goede doelen wereld en mijn strategische denkkracht, hoop ik zo een bijdrage te kunnen leveren aan een meer holistische benadering van gezondheid in Nederland.
Ruim 20 jaar emotietherapeut en oprichter Burn Out Poli.
Ik ben als 18 jarige psychologie gaan studeren vanuit een grote interesse in wat mensen nu werkelijk beweegt. Na mijn best theoretische studies aan de universiteit ben ik me gaan verdiepen in emotie therapeutische studies, trauma, lichaamswerk en stressfysiologie, omdat ik de onderliggende drijfveren van wat nu echt bepalend is in het welzijn van een mens daar miste. Vanuit mijn holistische interesse ben ik in 2008 met een groep therapeuten, coaches en behandelaars Burn Out Poli begonnen, om de mens die vastloopt zo compleet mogelijk te kunnen begeleiden. Mijn bijzondere interesse in de rol van (verdrongen) emoties op gedrag, gezondheid en beleving staat daarin centraal.
Vanuit mijn rol in het bestuur van Stichting Emovere ga ik maatschappelijk aandacht vragen voor de impact van emoties op ons welzijn, ons gedrag en aanhoudende lichamelijke klachten. Een beweging naar binnen, die onze kinderen ook op school mogen gaan leren toepassen. Ik denk dat we aan het huidige onderwijs nog veel kunnen toevoegen daarin en wil me daar graag sterk voor maken.