Raad van Advies

Graag stellen wij de leden van onze Raad van Advies aan u voor. Zij inspireren en ondersteunen (directie en bestuur van) Stichting Emovere vanuit hun expertise, ervaring en netwerk. De Raad zal nog verder worden aangevuld met diverse mensen met expertise vanuit andere domeinen.

Huidige Raad van Advies leden

Jan Derksen

Prof. Dr. J.J.L. Derksen (1953) studeerde Journalistiek, Psychologie en Sociologie. In 1978 studeerde hij af in de klinische psychologie. Hij promoveerde en werkte aan de Sectie Klinische Psychologie van de Radboud Universiteit Nijmegen en was tot zijn emeritaat in 2019 hoogleraar aan de Vrije Universiteit van Brussel, waar hij psychodynamische psychotherapie doceerde. Naast zijn universitaire werk zette hij een gecombineerde eerstelijns- en psychotherapiepraktijk op waarin hij nog steeds werkzaam is met vijftien collega’s.

Alleen of in samenwerking heeft Jan een 42tal boeken geschreven en meer dan 250 artikelen gepubliceerd in binnen- en buitenland over diverse klinisch psychologische onderwerpen. Hij publiceerde jarenlang columns over klinisch psychologisch praktijkwerk in De Gelderlander en schrijft met enige regelmaat bijdragen voor NRC Handelsblad en de Volkskrant. Hij werkt tevens als consulent voor het (overheids) Centrum voor Consultatie en Expertise. In het bedrijfsleven bekleedt hij diverse adviesfuncties en verzorgt individuele coaching trajecten voor managers.

Jans persoonlijke motivatie: ‘Ik hecht eraan om bij te dragen aan de gezondheid van mensen die mij om hulp vragen en aan de gezondheid van de samenleving als geheel. Het eerste doe ik door nog steeds te praktiseren als klinisch psychotherapeut. Het tweede door boeken en artikelen te schrijven en mijn stem te laten horen in de media. Stichting Emovere pakt een in de zorg onderbelicht en onbegrepen thema op en daaraan draag ik graag bij.’

Miriam de Kleijn

Dr. Miriam de Kleijn is gepromoveerd in de epidemiologie, daarna huisarts geworden en heeft dit vak 13 jaar uitgeoefend. Eigenaar van PinK-FOX, adviesbureau voor gezondheidsvraagstukken, adviseur en coördinator wetenschappelijk onderzoek voor het Instituut voor Positieve Gezondheid (iPH), lid van de Raad van Toezicht van de Hartstichting en van Gezondheidscentra GAZO-Diemen, voorzitter Partnership Stoppen met Roken en van stichting Keer Roken Om, en begeleider in gewaarzijn.

 


Miriams persoonlijke motivatie: ‘Vaak stel ik mezelf de vraag: “doen we de goede dingen en doen we de dingen goed?” Vanuit deze vraag heb ik de overstap gemaakt van het werken als huisarts naar het werken als adviseur, om met mensen en organisaties mee te kunnen denken over deze vraag en ze te begeleiden bij veranderingen. Een tegenslag in mijn leven heeft mij gebracht bij de begeleidersopleiding van Bambu, centrum van gewaarzijn, waar ik veel heb geleerd over trauma’s en heling.

Vanuit mijn werk als adviseur voor Positieve Gezondheid ben ik in contact gekomen met Stichting Emovere. Ik ervaar hoe juist deze kijk op emoties is, als verbinder en brug tussen lichaam en geest. Ik zet me graag in om deze manier van kijken meer onderdeel te laten worden van de reguliere zorg en daarmee mensen die vastlopen in hun leven meer (en weer) perspectief te kunnen bieden. Van “u moet ermee leren leven” naar “heling”.’

Wouter Keijser

Wouter Keijser MD, PhD studeerde gezondheidswetenschappen en geneeskunde (artsexamen 1997) aan de Radboud Universiteit Nijmegen en Vrije Universiteit Amsterdam, waarna hij enkele jaren in de eerste lijn werkte. Sinds 25 jaar werkt Wouter als innovatiedeskundige in de zorg, met specifieke aandacht voor effectieve samenwerking tussen mensen en groepen.
Als coach begeleidt Wouter artsen, managers, bestuurders en teams in complexe veranderingen en zorgtransformaties. Als sociaal wetenschapper is Wouter betrokken bij onderzoek op het gebied van re-professionalisering en -institutionalisering, onder meer vanuit de Universiteit Twente (UT), waar hij in 2019 (cum laude) promoveerde op de potentiële leiderschapsrol van dokters in zorgtransformatie. Vanuit de UT werkt Wouter als docent en initiator van onderwijsprogramma’s waarbij hij bewustzijnsontwikkeling onderwijst en studenten en docenten coacht. Hiernaast is Wouter werkzaam als adviseur en toezichthouder in de Nederlandse zorg- en welzijnssector.

Wouters persoonlijke motivatie: ‘Mijn missie is het (her)verbinden van mensen, met zichzelf en met elkaar; niet vanuit therapeutische, maar vanuit maatschappelijke en organisatorische perspectieven. Het zelfhelende vermogen van mensen staat sterk onder druk, zowel in de zorg als in de maatschappij als geheel. Intermenselijk contact is drastisch verminderd, ook kwalitatief, onder meer door protocollering in de zorg en prestatiedruk in onze maatschappij. Effectieve innovatie vereist daadwerkelijke onderlinge verbinding tussen mensen en groepen en ook dat iedereen optimaal met zichzelf in contact is. We noemen dat vaak ‘leiderschap’. Nieuwe inzichten over hoe gedachten, emoties en allerlei (vroege) ervaringen ons gedrag beïnvloeden, zijn hierbij instrumenteel. We noemen dit ‘trauma-geïnformeerd innoveren’. De helende kracht die schuilt in (professionele) verbinding tussen mensen: dat is wat mij drijft. Ook binnen innovatieve organisaties zoals Stichting Emovere.’

Arie Jongejan

Arie Jongejan (1960) studeerde HBO maatschappelijk werk. Ervaring met praktijk en management deed hij op in de eerstelijns gezondheidszorg, bij Bartiméus, de verloskundigen beroepsorganisatie KNOV en tot eind 2024 als directeur-bestuurder van Proscoop. Vanuit deze perspectieven, die van zijn managementopleidingen en als (voormalig) voorzitter Raad van Toezicht van de Stichting Gezondheidscentra in Nijkerk, heeft hij veel kennis en ervaring opgedaan op het gebied van gezondheidszorg, sociaal domein, innovatie, ondernemerschap en veranderkunde.

Arie beschikt binnen de gezondheidszorg en het sociaal domein over een breed en divers netwerk, zowel regionaal als landelijk. Hij was nauw betrokken bij het ontstaan van de Regionale Ondersteunings Structuren (ROS’en) en het ROS-netwerk. Door samenvoeging van verschillende ROS’en was hij tot eind 2024 directeur-bestuurder van Proscoop. Onbegrepen lichamelijke klachten is één van de thema’s waar ook vanuit Proscoop meer aandacht en handelingsperspectief aan gegeven wordt.

 

Arie’s persoonlijke motivatie: ‘Tijdens de jaren dat ik werkzaam was in de eerstelijns gezondheidszorg heb ik veel samengewerkt met het sociaal domein en (medisch) specialistische zorg. Daarmee heb ik ook in de praktijk, met name in de samenwerking met huisartsen, ervaren hoe wezenlijk het is om naar de totale mens te kijken bij levensvragen en (medische) problematiek die als hulpvraag worden gepresenteerd. Juist vanuit deze maatschappelijke betrokkenheid, bestuurlijke ervaring en huidige rollen en functies binnen zorgnetwerken en zorgorganisaties wil ik een bijdrage leveren aan het realiseren van de strategie en ambities van Stichting Emovere.’

Femme Zijlstra

Femme Zijlstra werd na haar artsexamen opgeleid tot radioloog in het Amsterdamse Onze Lieve Vrouwe Gasthuis en het AMC. Daarna specialiseerde zij zich verder in beeldvorming van de buik en de borst. Na deze academische periode was zij breed actief in ziekenhuis- en huisartsenzorg in het Friese Drachten. Gaandeweg werd integrale patiëntgerichte zorg steeds meer een speerpunt. Zij vervolgde haar weg als mammaradioloog in het Alexander Monro Ziekenhuis dat gespecialiseerde borstzorg combineert met een integrale patiëntgerichte aanpak. Inmiddels heeft zij zich verder verbreed in integrale zorg door diverse opleidingen op gebied van leefstijl, voeding en coaching.

Persoonlijke motivatie: ‘In mijn werk als radioloog ben ik betrokken bij een grote diversiteit aan patiënten voor beeldvormend onderzoek van alle onderdelen van het lichaam. De zoektocht naar een lichamelijk oorzaak van klachten levert echter vaak niets op, simpelweg omdat een oorzaak vaak niet op een scan of foto te vinden is. Voor veel mensen is dat frustrerend. Een mens is echter meer dan een verzameling organen met een mogelijk mankement, en dat vraagt een andere benadering die veel artsen niet gewend zijn. Zowel patiënt als arts hebben baat bij een meer holistische benadering om de onderliggende problematiek in beeld te krijgen, zodat aan heling kan worden gewerkt. Ik draag heel graag bij aan de doelstellingen van Stichting Emovere door zowel patiënten als artsen te helpen deze richting uit te bewegen.’

Carl Verheijen

Drs. Carl Verheijen is mede-directeur bij De Zwanenhof. Daarvoor was hij als directeur kennis en innovatie werkzaam bij Noaber, een familiestichting die zich inzet voor meer gezondheid in Nederland door het aanjagen van veranderingen op het gebied van leefstijl, sociale gezondheid en populatiegezondheid. Als directeur van iPH werkte hij samen met Machteld Huber en daarvoor in twee gezondheidscentra in Nijkerk. Carl heeft een brede basis vanuit de studie geneeskunde en vanuit de sport; als professioneel schaatser heeft hij meerdere wereldtitels en Olympische medailles bijeen geschaatst.

Carls persoonlijke motivatie: ‘Vanuit mijn werkzaamheden als directeur van de Nijkerkse gezondheidscentra heb ik veel nadelige effecten gezien van het strikt scheiden van zorg, gezondheid en welzijn in allerlei silo’s. Maar ook dat er veel te winnen is als we wel holistisch kijken naar de mens in zijn of haar leefomgeving. Ook de scheiding tussen mentaal en fysiek is niet zo hard als wordt beweerd. Integraal kijken is belangrijk als je naast goede oplossingen ook naar de oorzaak van de klachten wil kijken.

 

Door mijn werk bij iPH hebben met name 2 van de 6 dimensies van positieve gezondheid mijn extra belangstelling: participatie/meedoen en zingeving/purpose. Om mij heen zie ik veel klachten ontstaan als juist die twee dimensies niet lekker lopen. Het is zo belangrijk naar het totale mensbeeld te kijken dat ik me graag inzet voor de Stichting Emovere.’

Wico Mulder

Wico Mulder studeerde Geneeskunde en Medische Biologie aan de VU in Amsterdam en heeft een Master in Public Health (NSPOH). Hij was 10 jaar werkzaam als Jeugdarts Adolescenten bij de GGD Amsterdam, 6 jaar als integraal leefstijlcoach bij Mind & Health in Naarden en specialiseerde zich tot arts Maatschappij & Gezondheid. Wico is werkzaam als netwerkadviseur (mentale) gezondheid en welbevinden bij Alles is Gezondheid / Institute of Positive Health.

Wico is als innovator, inspirator en arts met een integrale holistische visie betrokken geweest bij diverse initiatieven, onderwijs en wetenschappelijk onderzoek tav het verbeteren, signaleren en bevorderen van de fysieke, mentale en sociaalemotionele gezondheid van jongeren, o.a. jouwggd.nl, jongerenhulponline.nl @ease, M@ZL en ziemijnu.nl.

Persoonlijke motivatie: ‘We leven in een complexe samenleving en (on- offline) wereld waarbij jezelf staande houden en een eigen plek vinden voor velen toenemend een uitdaging is. Veel jongeren en volwassenen (incl. artsen / zorgverleners) staan daarnaast ver af van wat er écht in henzelf omgaat en kunnen als gevolg hiervan uit verbinding raken met zichzelf en hun omgeving.

Niet zelden uiten aanhoudende spanningen of eerder doorgemaakte life-events (vroegkinderlijk trauma) zich in lichamelijk klachten. De onderliggende oorzaak wordt, als je niet verder “kijkt” dan de lichamelijke klachten, gemist en blijft onbesproken. “Relaties gaan stuk aan gesprekken die niet worden gevoerd” vind ik een prachtige uitspraak en raakt in het kader van gezondheid aan de noodzaak om het “brede en kwetsbare gesprek” te (willen en kunnen) voeren, waarbij oog is voor gevoelens, emoties en context. Een dergelijk gesprek voeren is voor veel artsen (en andere zorgverleners) onwennig en/of niet passend binnen het geprotocolleerde zorgsysteem waarbinnen gewerkt wordt. Toch is dit de richting die onze zorg op dient te bewegen en waar zowel zorgvrager als zorgverlener veel baat bij (zullen) hebben. De onlosmakelijke relatie tussen lichaam en geest fascineert mij, met gevoel en emotie als brug hiertussen. Het is mijn missie om hier (h)erkenning en bewustwording voor te realiseren en dit sluit prachtig aan bij de doelstellingen van Stichting Emovere.’

Lian Tjon Soei Len

Lian Tjon Soei Len is Anesthesioloog-Pijnspecialist en sinds 2021 ook Leefstijl en Integrative Medicine arts. In 2023 werd Lian gekozen tot Leefstijl Professional van het jaar, door de Vereniging Arts en Leefstijl. In 2014 studeerde zij af aan het Amsterdam UMC en werkt nu in het Dijklander ziekenhuis in Noord-Holland. Al vroeg in haar carrière vervulde zij managementfuncties zoals het Dagelijks bestuur van de Vakgroep Anesthesiologie en Medisch Manager van de vakgroep Pijngeneeskunde. Door haar specialisatie als anesthesioloog is zij betrokken bij acute en perioperatieve zorg. Als pijnspecialist ziet zij juist mensen die langer aanhoudende pijnklachten hebben.

Lian Tjon Soei Len: “Binnen de chronische zorg wordt nog veel zorg geleverd die niet effectief is en leidt tot overbehandeling. De vraag hoe dat beter kan, houdt mij al tijden bezig. Mensen met een chronische aandoening hebben er vaak behoefte aan te weten wat zij zelf kunnen doen om een positieve invloed te hebben op hun klachten. Daarnaast ben ik nu meer gericht op de onderliggende oorzaak en minder bezig met het bestrijden van symptomen door prikken en pillen alleen.”

Sinds enkele jaren heeft Lian binnen de pijnpoli een leefstijlpoli opgezet in het Dijklander ziekenhuis. “Er zijn aanwijzingen dat een gezonde leefstijl een gunstig effect heeft op mensen met langer bestaande klachten zoals pijn. Dit komt omdat de onderhoudende factoren, zoals chronische ontsteking, meer bij de oorsprong worden aangepakt. Een dimensie onder een gedragsverandering is, naast zingeving, ook die van onbewuste en onverwerkte emoties. Lian: “Ik noem dat ‘emotionele leefstijl’. De “echte”, onderliggende oorzaak van pijnklachten bespreken, heeft veel meer effect en kan soms leiden tot herstel. Die aanpak geeft mij veel meer voldoening.”

Lians persoonlijke motivatie: “Mijn persoonlijk missie is om de gezondheidszorg van binnenuit te transformeren zodat het veel meer doet wat het woord zegt. Gezondheid gaat niet alleen over de patiënt. Gezondheid is voor mij de verbinding met onszelf, met de ander, en onze leefomgeving. De planeet. Het niet meer scheiden van lichaam en geest en het zien van de mens achter een ziekte staan hierbij centraal. De grenzen van het oude denken en doen mogen bij mijn achterban en maatschappij worden opgerekt. In de transformatie zouden dokters een leidende rol mogen nemen.”

Bram Bakker

Dr. Bram Bakker (1963) studeerde geneeskunde aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, alwaar hij zich specialiseerde tot psychiater. Daarnaast werd hij publicist: de afgelopen twintig jaar publiceerde hij vele artikelen, column en opiniestukken, alsmede zo’n vijfentwintig publieksboeken. In 2021 liet Bram zijn registratie als psychiater verlopen vanwege meerdere redenen: de bureaucratie, de inhoudelijk beperkte visie op psychische stoornissen en de onvoldoende aandacht voor de rol van het lichaam bij emotionele problemen.

In zijn persoonlijke leven speelde een ernstige, voor neurologen onverklaarbare evenwichtsstoornis een belangrijke rol in dit besluit. Hij voelde zich niet gezien en gehoord, en het begrip van zijn klachten verkreeg hij niet via de reguliere geneeskunde.

Sindsdien organiseert hij retraites, cursussen en trainingen, onder meer runningtherapie, ademcoach en systemisch werken met topsporters. En hij is initiatiefnemer van de Balanskliniek, een online platform waar zorgprofessionals die zich durven en willen profileren een vindplek wordt geboden. Hiernaast is Bram actief in het theater. Momenteel toert hij met zijn zoon Fimme met een voorstelling over verslaving door het land. In ‘Ben je bezopen?’ speelt de vader-zoon-relatie een grote rol, en daarmee het transgenerationele trauma.

Brams persoonlijke motivatie om zich in te zetten voor Stichting Emovere heeft te maken met zijn onthutsende ervaring in de reguliere geneeskunde als patiënt: “De enige reactie op mijn destijds ernstige neurologische klachten waren diagnostische onderzoeken. Als mens heb ik me in een voor mij zeer kwetsbare periode totaal niet gezien gevoeld. Graag help ik mee om weer menselijkheid, verbinding, en een bredere kijk op gezondheid en herstel van klachten voor het voetlicht te brengen in Nederland.”