Zie Mij Nu – kinderen en jongeren met onbegrepen klachten

Bij Zie Mij Nu lees je de verhalen van kinderen en jongeren met (voorheen) onbegrepen lichamelijke klachten én nemen diverse professionals vanuit verschillende disciplines je mee in hun aanpak van deze klachten bij jonge mensen op de weg naar herstel. Dat begint vaak bij de ander zien, écht luisteren en proberen het ‘kwetsbare gesprek’ te voeren.

Scroll Down Button
Zie Mij Nu

Zie Mij Nu kwam in 2020 tot stand door samenwerking van Alles is Gezondheid, Proscoop, Stichting Emovere en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid. In de jaren daarna werden ook iPH en het ROS netwerk erbij betrokken.

Zie mij nu is een platform met:

  • Verhalen van kinderen/jongeren die herstelden van onbegrepen aanhoudende lichamelijke klachten. Bij velen was sprake van ernstige klachten, (langdurig) schooluitval en wegvallende sociale contacten.
  • Verhalen van bevlogen professionals uit diverse branches die jongeren begeleiden vanuit een holistische blik op gezondheid en welzijn. Zo komen een hypnotherapeut, huisarts, onderwijsspecialist, biografisch coach, sportpsycholoog, fysiotherapeut en docent aan het woord.

De verhalen zijn bedoeld ter inspiratie voor o.a. professionals uit zorg, onderwijs en sociaal domein, en worden ook erg gewaardeerd door kinderen/jongeren met klachten en hun ouders. Het biedt herkenbaarheid en perspectief. De focus ligt hierbij op gezondheid in plaats van ziekte en bij klachten wordt gekeken naar dieper liggende oorzaken.

De verhalen zijn elk apart online te lezen, maar ook verschenen in Verhalenbundels die te downloaden zijn als PDF via de website van Zie mij nu.

Ook werden er drie Webinars georganiseerd waaraan enkele duizenden deelnemers meededen. Terugkijken kan hier:

Aandacht voor onderliggende emoties

De samenwerkende partijen willen de focus op het fysieke en medische doorbreken en meer ruimte creëren voor een benadering die gericht is op mentaal welbevinden en onderliggende emoties. Zo krijgen jongeren met onverklaarde lichamelijke (pijn)klachten (ook wel SOLK/ALK genoemd) een betere kans op herstel.

In deze bredere, holistische manier van kijken en handelen staat centraal dat het kind of de jongere écht gezien wordt. Dat we oog hebben voor het kind/de jongere en de vragen en problemen waar hij of zij mee worstelt. Oog voor emoties, als de angst om niet goed genoeg te zijn en daarom afgewezen te worden, of voor boosheid en verdriet. Wanneer deze emoties werkelijk gevoeld mogen worden en er echt aandacht is voor het verhaal van de jongere, kunnen dergelijke klachten als vanzelf verdwijnen.

Dat SOLK/ALK klachten ook daadwerkelijk kunnen verdwijnen, weten nog (te) weinig mensen. Op de website en in de verhalenbundels staat een serie verhalen die letterlijk een gezicht geven aan deze problematiek en laten zien dat SOLK/ALK ook een oplossing kent.

Initiatiefnemers van platform Zie mij nu

Zie Mij Nu is in 2020 tot stand gekomen dankzij de samenwerking van Alles is Gezondheid, Proscoop, Stichting Emovere en het Nederlands Centrum Jeugdgezondheid. In de jaren daarna werden ook het iPH en het ROS netwerk erbij betrokken.

  • Alles is Gezondheid: netwerk van 3.000 publieke en private partners dat bijdraagt aan de beweging naar een gezonder Nederland.
  • Proscoop: de regionale adviesorganisatie in Noordoost-Nederland voor goede zorg en gezondheid dichtbij. Zusterorganisaties zijn vindbaar via het ROS netwerk.
  • Stichting Emovere: een landelijke beweging van ervaringsdeskundigen en professionals met een integrale visie op gezondheid en welzijn, balans en herstel, met aandacht voor de rol van (onbewust) verdrongen emoties en gevoel. Zie ook Kennisplatform www.depijnvoorbij.nl.
  • NCJ: Nederlands Centrum Jeugdgezondheid (NCJ) is het innovatie- en kenniscentrum voor de JGZ-sector (jeugdgezondheid).
  • iPH: Institute for Positive Health, de motor achter de beweging Positieve Gezondheid, opgericht door Machteld Huber, grondlegger van het gedachtegoed.

Misschien vind je dit ook interessant!

  • Toon alles
  • Materialen
  • Activiteiten online
  • Activiteiten op locatie