Skip to content

Zie mij nu: Samenwerking 4 partijen

Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg (NCJ), Alles is Gezondheid, Proscoop en Stichting Emovere werken samen aan de realisatie van een website en verhalenbundel over jongeren met onbegrepen aanhoudende lichamelijke klachten. De samenwerkende partijen vragen om (maatschappelijk) bewustzijn voor SOLK problematiek en bieden handreikingen om kinderen en jongeren op een andere manier te benaderen en behandelen.

In Nederland kampen veel kinderen en jongeren met lichamelijke klachten waarvoor door dokters geen medische oorzaak wordt gevonden. Voorbeelden van dergelijke klachten zijn aanhoudende hoofd- en buikpijn, vermoeidheidsklachten, rug en schouderklachten, pijn in gewrichten etc. We noemen deze klachten ook wel SOLK: Somatisch Onvoldoende verklaarde Lichamelijke Klachten.

Kinderen en jongeren met SOLK vallen vaak uit op school en zijn beperkt in hun dagelijks leven. Ouders maken zich zorgen. Professionals voelen zich onmachtig, niet in staat de juiste hulp te bieden. Jongeren leggen regelmatig een langdurig en intensief traject af binnen de gezondheidszorg zonder dat er een oorzaak voor hun klachten wordt gevonden. Met alle gevolgen van dien; ze gaan twijfelen aan zichzelf, verliezen vertrouwen in hun lichaam en voelen zich niet gezien en gehoord.

Wanneer er echter vanuit een ander perspectief naar onbegrepen lichamelijke klachten wordt gekeken, is SOLK vaak wel verklaarbaar en herstellen kinderen en jongeren écht van hun klachten.

Zie Mij Nu
Centraal in deze nieuwe manier van kijken staat dat we het kind of de jongere écht zien. Dat we oog hebben voor de persoon en de vragen en problemen waar hij of zij mee worstelt. Oog voor emoties als angst om niet goed genoeg te zijn en daarom afgewezen te worden of voor boosheid en verdriet. Wanneer deze emoties werkelijk gevoeld mogen worden en er echt aandacht is voor het verhaal van het kind of de jongere, kunnen de klachten als vanzelf verdwijnen.

Dat SOLK klachten ook daadwerkelijk kunnen verdwijnen en dat dit veelal op een relatief eenvoudige manier mogelijk is, weten nog (te) weinig mensen. Dat is dan ook precies de reden dat de initiatiefnemers Nederlands Centrum Jeugdgezondheidszorg (NCJ), Alles is Gezondheid, Proscoop en Stichting Emovere de handen ineen hebben geslagen om een website en verhalenbundel over SOLK en jongeren te realiseren.

Op de nieuwe website www.ziemijnu.nl en in de verhalenbundel die later dit jaar zal worden gedrukt, staat een serie verhalen die letterlijk een gezicht geven aan deze problematiek en laten zien dat SOLK ook een oplossing kent. De samenwerkende partijen vragen om (maatschappelijk) bewustzijn voor SOLK problematiek en bieden handreikingen om kinderen en jongeren op een andere manier te benaderen en behandelen.

Stichting Emovere
Back To Top